گفتگو با فرزند اول در باره نوزاد

گاهی به والدین توصیه می کنند که خبر آمدن بچه دوم را تا مدتی از بچه  اول پنهان نگه دارند. بهترین و مهمترین دلیل این امر آن است که بچه ها درک درستی از مفهوم زمان ندارند و مدت ۹ ماه دوران بارداری برای آنها انتظاری طولانی به حساب می آید. به همین دلیل برای بیشتر کودکان زیر ۵ سال تحمل نه ماه انتظار برای دیدن نوزاد دشوار است.بااین حال درمدت۹ماه حاملگی ،پنهان کردن خبر امدن فرزنددوم کارساده ای نیست واین رازداری ممکن است به صلاح کودک نباشد.توصیه های زیربه شماکمک می کندتاخبربچه دارشدن رابا فرزنداول در میان بگذارید.
بعضی والدین تامدتهاخبربچه دارشدن رابه عنوان یک رازنزدخودنگه می دارندو آن راازدیگران،غیرازدوستان صمیمی ونزدیکان،پنهان می دارند.این رازداری،به ویژه بین خانواده هایی که درگذشته سقط جنین داشته اند،متداول است.اگر 
می خواهیدخبربچه دارشدن مثل یک رازبین خودتان باقی بماند،بهتراست ازگفتن آن به فرزنداول خودداری کنید،زیرااودرسنی نیست که بتوانداین رازرانگه دارد. البته،اگرتغییرحالت واحساس تهوع مادر،کودک راناراحت می کند؛بایدتصمیم خود راعوض کنید.درماههای اول،تهوع وناخوشی مادرباعث ناراحتی کودک می شودو اوازاینکه حامی وپرستارخودرارنجورمی بیند،نگران می شود. اگرکودک بیماری و ناراحتی مادررااحساس کندوببیندکه کسی دراین باره بااوسخنی نمی گوید، اضطراب وپریشانی بیشتری پیدامی کند.دراین هنگام بهتراست خبربچه دارشدن مادربه اوگفته شودتاازنگرانی بیرون بیاید.

در هر صو رت ،هنگامی که این خبر را به کودک می دهید ،نباید آن را یک اتفاق وخبر خیلی  مهم جلوه دهید .بهتر است برای این منظور منتظر یک فرصت مناسب باشید و مثلا وقتی که با او قدم میزنید یا به گردش می روید، با او در میان بگذارید.

کودک از تولد نوزاد در آینده به نسبت دور، درک وتصور درستی  ندارد و از آنجا که او با مشاهده و تجربه مستقیم مطالب را یاد می گیرد، صحبت کردن زیاد در این باره، به درک و فهم او کمک زیادی نمی کند.در این مورد کودک بهتر است دو نکته را بداند ، یکی اینکه نوزادی در راه است و دیگر اینکه برای تولد و دیدن نوزاد باید مدتی صبر  نماید. اگر کودک زیر دو سال باشد، ممکن است به این خبر توجهی نکند و حتی وانمود نماید که آن را نشنیده است .این خبر برای کودک بزرگتر ممکن است جالب باشد مادر و حتی شاید بخواهد درباره جای فعلی و طرز زندگی نوزاد سوال کند . کودک سه ساله معمولاً پرسش هایی می کند با برخورد و ملاقات و آشنایی او با نوزادان دیگر،ارتباط دارد . بنابر این بهتر است خانم های باردارونوزادانی راکه در کوچه وبازار می بینید ،به او نشان دهید تا با مفهوم بارداری وتولد آشنا شود .

مکالمات فرضی و پیشنهادی که می تواند به آشنایی کودک با نوزاد کمک نماید،ممکن است به شکل زیر باشد : 
« قرار است در آینده یک بچه کوچک به خانه مان بیاید . این بچه کوچک فعلاً در رحم مادر زندگی می‌کند و تا وقتی بزرگ نشده است، به دنیا نخواهد آمد.» درباره بارداری وبچه دار شدن نیز می توانید با او صحبت کنید و معنی آنها را برایش توضیح دهید .
اگر مادر احساس تهوع و ناخوشی دارد،می توانید به او بگویید : « خانم های باردار که بچه  در رحم  خود دارند، گاهی احساس ناخوشی می‌کنند و باید استراحت نمایند. در این مدت ممکن است حالت تهوع پیدا کنند، ولی این  ناراحتی موقتی است و به زودی برطرف می شود. تو نباید از مریضی مادر ناراحت شوی . حتی اگر او نتواند از تو مراقبت کند، کس دیگری مواظب و مراقب تو خواهد بود.»

بعضی از کودکان پس از شنیدن این حرف ها ممکن است پرسش هایی داشته باشند، برخی دیگر نیز به این حرفا توجهی نخواهند داشت. کودک شما ممکن است هفته ‌ها و ماه‌های بعد ، این سخنان را به یاد بیاورد و بخواهد درباره آنها چیز ها و حرف های بیشتری بشنود .

دراین مکالمه،صحبتهاومسایل موردعلاقه کودک درباره نوزاد،محدوداست.در این باره بایدازگفتن بعضی سخنان مانندعبارات زیرخودداری کرد:«مادیدیم که توبچه خیلی خوبی هستی،ازاین روتصمیم گرفتیم بچه دیگری هم داشته باشیم.»
کودک باشنیدن این جمله ممکن است باخودفکرکند:«اگرمن اینقدرخوب هستم، چه نیازی به یک کودک دیگراست؟»
یااین عبارت:«تصمیم گرفته ایم بچه دیگری بیاوریم تابتوانی برادریاخواهری داشته باشی که بااوبازی کنی.»این جمله نیزیک انتظارغیرواقعی درکودک به وجود  می آورد،زیرانوزادتامدتهانمی تواندهمبازی خوبی برای کودک باشد.
«نبایدفکرکنی باآمدن نوزاد،ماتورافراموش خواهیم کردوکمتردوست خواهیم داشت.»کودک شایدتاکنون به فراموشی وکم توجهی فکرنکرده باشد، ولی شنیدن  این حرف می توانداین فکروتصور  را در اوبه وجودآورردوباعث نگرانی وی گردد.
اگرفرزنداول،باشنیدن خبربچه دارشدن واکنشی نشان نمی دهد، سعی نکنید موضوع رادنبال کنید وآن راادامه دهید.اگرصبرکنیدومنتظرمناسب باشید،اوبه تدریج ومتناسب بادرک وظرفیت ذهنی خودموضوع راخواهیدفهمید.